Faules

Història de Joan “La Pera”

390978351-1

El gegant robafaves

Un gegantó de Valls, molt lligat amb Picamoixons. Durant els viatges a aquest poble, ho aprofitava per posar-se en algun hort i afartar-se de faves, en una ocasió va ser enxampat. 

La cova de l’Arjant

A la falda de la muntanya anomenada de la Vila (que abans de parcel.lar-se havia estat propietat del Comú) hi havia diversos amagatalls, forats i coves, algunes de misterioses i poc conegudes.

Una d’aquestes era la cova de l’Arjant, una cova molt llarga, fosca i tètrica, on ningú mai havia aconseguit arribar al final, ni veure-la tota sencera.

Amb tot, s’explica que un dia, un vilatà, per saber si la cova tenia sortida, va decidir tirar un gat pel forat d’entrada. Després aquest home va marxar al poble i, al cap d’uns dies, el gat va sortir per un forat al gorg de Paris, prop de Picamoixons. Per tant, la gent va suposar que, a més d’una entrada, hi havia una sortida a la base de la muntanya, en algun punt que no estava concretat.

En aquesta cova misteriosa no se sap què s’hi feia, hi ha gent que diu que podien ser catacumbes, de l’època que es perseguien els cristians, d’altres expliquen que servia d’amagatall de bandolers per amagar tresors i monedes, potser monedes d’arjant (de plata), i d’aquí podria venir el nom de la cova, d’amagar o extreure-hi argant. I sí que es deia que antigament s’hi havia trobat gran quantitat de plata. També es conta que amb aquest arjant o argent que es treia de la cova es feia la moneda de la població durant l’edat mitjana.

Una tradició que també tenia bona acceptació era la que sostenia que aquesta cova, molts anys passats, havia estat refugi d’un bandoler que li deien Arjant.

Es diu també que en aquesta cova hi havia un passadís secret soterrat que portava al riu Francolí.